Joooodelhauuuutiiii!

Af: Sophia Kalb Møller

Jodel er den nye dreng i klassen, når det kommer til den lange række af eksisterende social media apps. Jodel tegner et nyt billede af nutidens lokalnyheder, og app’en skaber et rum, hvor vi kan smide makeuppen og være os selv – uden at nogen ved, hvem vi er.

Instagram fortæller, at vi er vores gode job, vores pæne skrivebord, vores smukke solnedgangsudsigt, vores lille familie, vores nye bil, vores gastronomiske oplevelse, vores rejse til Maldiverne, vores rosé i vinglasset og vores fejlfri grammatik.

Men vi er jo også vores trætte dage, vores tømmermænd, vores Cup Noodles fra supermarkedet, vores arrigskab når bildækket punkterer, vores sorger, vores minus på kontoen, vores ikke-beståede IKEA test, vores snottede forkølelse og vores brændte nybagte boller. Hvem fortæller den side af os? Det gør Jodel.

 

Bagsiden af glansbilledet

Ligeså meget som vi mennesker higer efter at iscenesætte os selv, har vi også brug for et rum, hvor vi kan tage makeuppen af og smide censuren. Og derfor vinder en app som Jodel indpas i vores hjerter. Jodel er det ærlige medie, der viser bagsiden af glansbilledet – og det er befriende.

Jodel er en app, hvor man er komplet anonym – man har end ikke et brugernavn eller en brugerprofil. Så man kan altså heller ikke følge bestemte Jodlere. Ens opslag er hundrede procent anonyme. På Jodel kan du dermed lette dit hjerte uden at skulle stå til ansvar eller konfronteres med det senere hen. Du kan få svar på alle de spørgsmål, du ikke tør stille dine venner – eller din læge. Og du kan få opbakning, når du har brug for at vide, at du ikke er ene i båden.

 

Hørt på Jodel

Samtaleemnerne på Jodel afspejler sig meget i målgruppen, hvorfor det i høj grad præget af studieliv, kærlighed, gode råd, byture, intime spørgsmål og gode grin i oceaner af mængder. Faktisk er Jodel så fyldt med jokes, at der er blevet lavet en hjemmeside (www.jodelgrin.dk), der samler alle de sjoveste opslag.

Men der er også dybere emner såsom religion, historie, politik og lignende. Uanset emnet vil man dog hurtigt opdage, at folk er virkelig gode til at tale sammen – og til at skabe et fællesskab, hvor du bliver udfordret, men aldrig føler dig alene.

 

Helt lavpraktisk – hvordan virker det så?

Jodel [udtale: Yodl eller Jådl] er en tyskopstået app, som blev tænkt til brug af studerende på campusser. App’en er især blevet populær i de nordiske lande efter, at den blev brugt i den meget omtalte tv-serie SKAM.

På Jodel kan du se, hvad der er blevet jodlet (skrevet, red.) inden for en 10 kilometers radius af din egen nuværende lokation. Du kan altså ikke være i Tønder og se jodels (opslag, red.) fra København. Det betyder, at de fleste jodels på den ene eller den anden måde kan være relevant for dig, f.eks. en jodel, der fortæller, at der åbner en ny cocktailbar i din by.

Du kan upvote og downvote en jodel og optjene karma-points. Du mister desuden karmapoints, hvis nogen downvoter din jodel – og omvendt hvis nogen upvoter din jodel. Det gør Jodel til lidt af et spil, for selvom ingen ved, hvem du er og hvor mange points, du har, kan ingen lide at være upopulær. Man kan nærmest afprøve en kommentar, en joke eller en holdning og erfare, om det er noget, man kunne trække med over i den virkelige verden.

 

Spillereglerne

Fordi Jodel er en anonym app, er reglerne rimelig strikse – og det er vigtigt at have styr på basic, før du går i gang:

  1. Du må ikke nævne nogle navne. Ikke engang initialer
  2. Du må ikke poste billeder af ansigter, der kan afsløre identiteter
  3. Du må ikke lave direkte markedsføring – folk bliver sure. Hvis du vil markedsføre, skal du ramme målgruppens stil og tone, så det lyder som om, at det er ”en af os”, der bare vil dele en god nyhed, som eksempelvis her:

Jodel er en temmelig simpel app – og det kræver ikke raketviden at forstå, hvordan den hænger sammen. Så hvis du er nysgerrig over at vide, hvor de unge er og hvad de snakker om, kan du roligt downloade app’en uden at skulle sætte flere timer af til at lære den at kende.

Tilmeld dig KALBs nyhedsbrev
... og modtag løbende vores nyhedsbrev med tips og tricks, nyheder og inspiration fra vores verden.
Tak for din tilmelding
Din email er nu blevet tilføjet til vores nyhedsbrev. Og du vil nu løbende modtage vores tips & tricks.